Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Αριστοτέλης : Η θεωρία των τεσσάρων αιτιών.


Ο Αριστοτέλης ερευνώντας διερωτάται (για τις αρχές «μορφή» και «ύλη»), αν όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο μπορεί να τα εξαγάγει από αυτές τις αρχές, ή μήπως, εκτός από αυτές, υπάρχουν και πρέπει να διερευνηθούν από τη γνώση και άλλες αρχές ;

Και αν υπάρχουν, ποιές είναι ;

Για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό ο Αριστοτέλης εξετάζει όλα όσα δίδασκαν για τις αρχές του όντος και του κόσμου οι γνωστοί σ’ αυτόν φιλόσοφοι «οι παλαιοί» (οι αρχαιότεροι) και οι σύγχρονοι του.

Η εξέταση αυτή, υποστηρίζει ο Αριστοτέλης, δείχνει ότι η ιστορία της σκέψης που έχει ερευνήσει αυτό το ζήτημα ανέδειξε (βέβαια, όχι ταυτόχρονα, αλλά μέσα από διαφορετικούς φιλοσόφους και σε διαφορετικές περιόδους) τέσσερις βασικές αρχές ή τέσσερα βασικά αίτια.

Αν έχουμε υπόψη τις έννοιες αυτών των αιτιών, τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτά ήταν:

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Η Πλατωνική θεωρία των «Ιδεών», υπό την κριτική σκέψη του Αριστοτέλη.


Στη διδασκαλία του Πλάτωνα για τις «Ιδέες» η πορεία της σκέψης των μαθητών και των αναγνωστών του ξεκινούσε από τις «ιδέες» («είδη»), σαν πρότυπα του όντος, για να πάει από τη μιά μεριά, προς τα φαινόμενα του αισθητού κόσμου που δήθεν αλλοιώνουν τις αληθινές μορφές ή αιτίες του όντος, και από την άλλη προς τις έννοιες, που αποδίδουν την ουσία των φαινομένων (την ταυτόσημη, γενική και αναλλοίωτη βάση τους).

Ενώ όμως, σύμφωνα με τη θεωρία του Πλάτωνα, η σκέψη πρέπει να πηγαίνει από τις «ιδέες» (μορφές του όντος στις ιδέες - έννοιες του όντος), η πορεία της σκέψης που τον οδήγησε στη θεωρία του ήταν προφανώς η αντίστροφη: ο Πλάτων στηριζόταν στη διδασκαλία του Σωκράτη για τη σημασία που έχουν οι έννοιες για τη γνώση του όντος.

Δεδομένου ότι η γνώση κατευθύνεται στην αναλλοίωτη ουσία των πραγμάτων και ότι οι βασικές ιδιότητες των αντικειμένων είναι ιδιότητες που αποκαλύπτονται με τις έννοιες για τα αντικείμενα, ο Πλάτων χρησιμοποίησε αυτή τη σημασία των εννοιών για να ισχυριστεί ότι δήθεν οι έννοιες δεν είναι μόνο οι σκέψεις μας για το όν, αλλά το ίδιο το όν και μάλιστα το γνήσιο όν.

Οι έννοιες δεν είναι έτσι μόνο γνωσιολογικές ή λογικές εικόνες, αλλά πρώτα απ’ όλα «οντικές» ουσίες.

Σαν ουσίες είναι ανεξάρτητες από την κυμαινόμενη αισθητή ύπαρξη των πραγμάτων.

Είναι έννοιες που υπάρχουν αυτές καθεαυτές, με τρόπο αυτοδύναμο και ανεξάρτητο.

Το ζήτημα της σημασίας των εννοιών για το όν και για τη γνώση βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής και του Αριστοτέλη.

Πραγματευόμενος αυτό το πρόβλημα ο Αριστοτέλης προσπαθεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη θέση του απέναντι στη θεωρία των «ιδεών» του Πλάτωνα.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Μακεδονήσι : Γιατί ανιστόρητε και προδότη Τσίπρα, στην μία και μοναδική Ελληνική Μακεδονία... έχουν πολύ μεγάλη Ιστορία, μέχρι και τα χόρτα... που θα ξαναρχίσουμε να τα ξαναλέμε Ελληνικά και όχι Τουρκικά, ως Μακεδονήσια.


Μακεδονήσι : Γιατί ανιστόρητε και προδότη Τσίπρα, στην μία και μοναδική Ελληνική Μακεδονία... έχουν πολύ μεγάλη Ιστορία, μέχρι και τα χόρτα... που θα ξαναρχίσουμε να τα ξαναλέμε Ελληνικά και όχι Τουρκικά, ως Μακεδονήσια.

Στην αρχή είχαμε ένα φυτό που λεγόταν πετροσέλινο.

Το πήραν στα λατινικά και το έκαναν petroselinum και ύστερα οι Άγγλοι το είπαν petersilie και οι Γάλλοι peresil.

Στο τέλος οι Άγγλοι κατέληξαν στο parsley και οι Γάλλοι στο persil. Πρόκειται για τον μαϊντανό.

Στα Ελληνικά πώς μετακινηθήκαμε από το πετροσέλινο στον μαϊντανό ; Αυτή είναι διαφορετική ιστορία.

Που λέτε κάπου στους μέσους χρόνους το πετροσέλινο ονομάστηκε «μακεδονήσι».

Βασικά η λέξη είναι αντιδάνειο από τα λατινικά, «makedonensis» δηλαδή «Μακεδονικός».

Σε μερικές πηγές παρουσιάζεται ότι το μακεδονήσι είναι είδος μαϊντανού. Αυτό δεν είναι το σημαντικό.

Σημαντικό είναι ότι το μακεδονήσι το πήραν οι Άραβες (مقدونس) magdanus, και ύστερα οι Τούρκοι και το είπαν «maydanoz».

Οπότε δεύτερο αντιδάνειο από τους Τούρκους, τ΄ όνομα μαϊντανός.

(Και κάτι ενδιαφέρον. Ένα από τα προάστια της Λευκωσίας λέγεται Μακεδονίτισσα, με ένα Εβραιοχριστιανικό ξωκλήσι αφιερωμένο, βέβαια, στην Παναγία την Μακεδονίτισσα.

Λοιπόν η Μακεδονίτισσα οφείλει το όνομά της στο μακεδονήσι (Κυπριακά: ματζηνοήσι) που βαστούσε άφθονο στην περιοχή).

Η χρήση και ο σφετερισμός ενός Ελληνικού φυτού και ενός ονόματος.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Μακεδονήσια : Προδότη «διαπραγματευτή» Τσίπρα : Δεν τα διαπραγματεύεσαι και τα Μακεδονήσια, για να γελάσουν μαζί σου, μέχρι και τα λάχανα !!!

Μακεδονήσια : Προδότη «διαπραγματευτή» Τσίπρα : Δεν τα διαπραγματεύεσαι και τα Μακεδονήσια, για να γελάσουν μαζί σου, μέχρι και τα λάχανα !!!

Λεξικό Σούδα (Σουίδα).

Suidas : sigma.248.1. <Σέρρεις:> εἶδος λαχάνων, τὰ παρ' ἡμῖν σείρικα λεγόμενα. Αἱ πικρίδες παρ' ἄλλοις. ἢ μᾶλλον τἀληθέστερον εἰπεῖν, Μακεδονήσια

Τώρα που σου έμαθα «διαπραγματευτή» Τσίπρα (που δεν έχεις κανένα ίχνος Ελληνικής τσίπας): ότι τα Μακεδονήσια είναι λαχανικά και όχι νησιά... θα τα ονομάσεις και αυτά, Βόρεια και Νότια Μακεδονήσια ;

Αυτά τα λαχανικά πως θα τα ονομάζουν τώρα οι Έλληνες της μίας και αληθινής Μακεδονίας, Βόρειε Τσίπρα ;

Πες το κι αυτό στον κολλητό σου Σκοπιανό τον Ζόραν Ζάεφ... για να το περάσετε κι αυτό, μέσα στην παραφωνία των Πρεσπών και στο Σκοπιανό σύνταγμα.

Αναρτήθηκε: Γεώργιος Γρηγορομιχελάκης : Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Μετέφερα τώρα τον πόλεμο πληροφοριών των Ελλήνων και στο Instagram... με τ’ όνομα του προφίλ μου: georgios_grigoromihelakis Με ακολούθησε μόλις τώρα η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου.


Μετέφερα τώρα τον πόλεμο πληροφοριών των Ελλήνων και στο Instagram... με τ’ όνομα του προφίλ μου: 

georgios_grigoromihelakis

Με ακολούθησε μόλις τώρα η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου.

Λέτε να κατάλαβε ότι μπορεί να γίνω Number one και εκεί ;

Όσοι Έλληνες δεν έχετε σμάρτφον, ή τάμπλετ και θέλετε να γραφτείτε στο Instagram και να μπαίνετε μέσα με τον σταθερό υπολογιστή σας, ή το λάπτοπ σας:

Κατεβάστε δωρεάν για το Google chrome , την εφαρμογή User-Agent Switcher  , (μαθαίνοντας τι θα κάνετε), από αυτό εδώ το λινκ:


Αναρτήθηκε: Γεώργιος Γρηγορομιχελάκης : Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η Κοσμογονία του Ησιόδου κατά την «Θεογονία».


Ο Ησίοδος στο ποίημά του Θεογονία μας δίδει μία συστηματική κοσμογονία (στίχοι 116-138).

Ας την παρακολουθήσουμε νεοελληνική της απόδοση και στο πρωτότυπο.

«Αληθινά πρώτα πρώτα έγινε το Χάος, αλλά μετά η πλατύστηθη Γαία, όλων στέρεη βάση πάντα των αθάνατων που έχουν την κεφαλή του χιονοσκέπαστου Ολύµπου και τα οµιχλώδη Τάρταρα στο βάθος της πλατύδροµης γης, κι ο Έρωτας, που είναι ο πιο ωραίος µέσα στους αθάνατους θεούς, ο λυσοµέλης, κι όλων των θεών όλων των ανθρώπων δαµάζει µες στα στήθη τους τη γνώση και τη φρόνιµη βουλή.

Κι απ’ το Χάος ο Έρεβος κι η µαύρη Νύχτα έγιναν· κι απ’ τη Νύχτα ο Αιθέρας κι η Ηµέρα γεννήθηκαν, που τα έκανε αφού συνέλαβε σµίγοντας µε το Έρεβος στην αγάπη.

Μα η Γαία πρώτα γέννησε ίσον µ’ αυτήν τον έναστρο Ουρανό, για να την σκεπάζει γύρω από παντού, να είναι στους Μακάριους Θεούς βάση στέρεα πάντα.

Και γέννησε τα µακριά βουνά, τα όµορφα των θεϊσσών κατοικητήρια, των Νυµφών, που κατοικούν στων βουνών τις κοιλάδες.

Αυτή γέννησε και το άγονο πέλαγος, το όλο κύµα, τον Πόντο, χωρίς ηδονική αγάπη κι έπειτα µε τον Ουρανό κοιµήθηκε και γέννησε τον βαθύδινο Ωκεανό και τον Κοίο και τον Κρείο και τον Υπερίονα και τον Ιαπετό και τη Θεία και τη Ρεία και τη Θέµη και τη Μνηµοσύνη και τη χρυσοσοστέφανη Φοίβη και τη χαριτωµένη Τηθή.

Και µετ’ απ’ αυτούς τελευταίος γεννήθηκε ο στρεψόνοος Κρόνος, ο πιο φοβερός απ’ τους γιούς της και το θαλερό εχθρεύτηκε γονιό του».

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Αριστοτέλης: Η ζωή και τα συγγράμματα του.


Αριστοτέλης: Η ζωή και τα συγγράμματα του.

Ο Αριστοτέλης ήταν ο μεγαλύτερος από τους άμεσους μαθητές του Πλάτωνα.

Ενώ ο Πλάτων ήταν ντόπιος Αθηναίος, ο Αριστοτέλης είχε έρθει στην Αθήνα από το Βορρά.

Γεννήθηκε το 384 π.Χ. στην πόλη Στάγειρα της Χαλκιδικής, όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την Πέλλα.

Σαν «ξένος» Έλληνας Μακεδόνας, δεν ήταν ποτέ πολίτης της Αθήνας, αλλά «μέτοικος».

Ο πατέρας του Αριστοτέλη Νικόμαχος ήταν γιατρός και, καθώς φαίνεται, διακεκριμένος, γιατί χρημάτισε αυλικός γιατρός τού βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα.

Έτσι ο Αριστοτέλης έζησε σε μιά οικογένεια όπου μπορούσε από τα εφηβικά του χρόνια να αποκτήσει το ενδιαφέρον για τη μελέτη της σωματικής φύσης του ανθρώπου, καθώς και να δημιουργήσει κάποιες σχέσεις με τους Μακεδονικούς αυλικούς κύκλους.

Το 367 π.Χ. ο Αριστοτέλης έφυγε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη μόρφωσή του και μπήκε στην Ακαδημία, (τη σχολή του Πλάτωνα), όπου και έμεινε είκοσι χρόνια, ως τον θάνατο του Πλάτωνα (347 π.Χ).

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Γιαχβέ: Εσύ υιέ μου και εαυτέ μου, θα είσαι κάτω στην γη και θα βαπτίζεσαι, θα γυρνάς με τις εκδιδόμενες Εβραίες γκόμενες, για 33 χρόνια και αυτοί μετά θα πιστεύουν, ότι είμαστε Τριάδα Ομοούσια και Αδιαίρετη.


Γιαχβέ: Εσύ υιέ μου και εαυτέ μου, θα είσαι κάτω στην γη και θα βαπτίζεσαι, θα γυρνάς με τις εκδιδόμενες Εβραίες γκόμενες, για 33 χρόνια και αυτοί μετά θα πιστεύουν, ότι είμαστε Τριάδα Ομοούσια και Αδιαίρετη.

Α-Χριστός: Μα θα υπάρξει άνθρωπος πού θα το πιστέψει αυτό, εαυτέ μου ;

Γιαχβέ: Μα δεν σου μιλώ τώρα για τους Εβραίους, αλλά για τα Εβραιοχριστιανικά όντα σου μιλώ.


Οι Εβραίοι δεν πρόκειται να το πιστέψουν πότε αυτό το παραμύθι... Γιατί όταν φτιάχνεις ένα ψέμα, δεν είσαι υποχρεωμένος να το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος !!!

Α-Χριστός: Οι αληθινοί Έλληνες, θα το πιστέψουν κι αυτοί, αυτό το Εβραϊκό παραμύθι ;

Γιαχβέ: Μα δεν τους βλέπεις τόσα χρόνια, όταν ακούνε για αγία αδιαίρετη Τριάδα, σου την δείχνουν με το χέρι τους ανάμεσα στα πόδια τους !!!


Αναρτήθηκε: Γεώργιος Γρηγορομιχελάκης : Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Γιορτή της κομμένης πουτσοπεριτομής: Όσοι πιστοί Εβραιοχριστιανοί προσέλθετε, για να σας μπεί πολύ καλά η καινούρια χρονιά !!!


Γιορτή της κομμένης πουτσοπεριτομής: Όσοι πιστοί Εβραιοχριστιανοί προσέλθετε, για να σας μπεί πολύ καλά η καινούρια χρονιά !!!

Μιά μεγάλη γιορτή του Εβραιοχριστιανισμού, για να τους μπαίνει καλύτερα ο χρόνος !!!

Συγνώμη Εβραιοχριστιανοί: για μην μου πείτε ότι βρίζω…

Κάθε χρόνο 1 Ιανουαρίου, είναι η μεγάλη γιορτή της περιτομής του Εβραίου σωτήρα σας, Ιησού.

Αλλά πάλι για κομμένη πούτσα δεν μιλάμε, ή κάνω λάθος ;

Αν είναι γιορτή για την κομμένη πούτσα ενός Εβραίου σωτήρα, μήπως είναι διαφορετικό ;

Η Ορθόδοξη Εβραιοχριστιανική Εκκλησία, γιορτάζει κάθε χρόνο την περιτομή του Εβραίου Ιησού, κάθε αρχή του χρόνου: στις 1 Ιανουαρίου.

Η γιορτή της περιτομής του Ιησού Α- Χριστού: είναι πιό σημαντική και από την γιορτή του «Μεγάλου» Βασιλείου, γι’ αυτό και σ’ όλα τα ημερολόγια, αναγράφεται πάντα πρώτη !!!